כמה חסרונות של למידה מרחוק הן:
- חסרון אחד בלמידה מרחוק הוא הרגשת הבידוד והריחוק מהעולם החברתי. כאשר תלמיד לבדו מול מחשב הוא מופרד מהמרצה ומתלמידי הכיתה ולא נוצרת אינטראקציה בין אישית אשר עשויה לתרום להצלחה בלימודים (הכנת מטלות, למידה למבחן ולמידה בשיעורים). תלמידים רבים עלולים להרגיש תסכול עקב היעדר קרבה אנושית וחוסר שייכות שכן לא נוצרת אחווה לימודית שנוצרת בלמידה מסורתית. בשיטת הלמידה המסורתית מצריכה כישורים חברתיים, המפגש עם מגוון רחב של אנשים ודעות תורם להתפתחות הלימודית והאינטלקטואלית.
- מחסום טכנולוגי- ההתמודדות עם הטכנולוגיה ההולכת ומתפתחת מהווה מכשול עבור הרבה תלמידים. השימוש במחשב אינו קל עבור אנשים רבים, מצריך תקופת הסתגלות ומהווה גורם מתסכל וגורם לחרדות ולחצים. השימוש בלמידה מרחוק עבור אנשים אלו אינו יעיל ואף מצמצם להם את אפשרויות הלמידה. על פי מחקרים, אצל האוכלוסייה המבוגרת הבעיה נפוצה יותר וההסתגלות שלהם ארוכה ואיטית יותר (JM Galusha,2003) .
- הלמידה מרחוק דורשת מוטיבציה גבוהה כיוון שלמידה רבה מתבצעת באופן עצמאי. הלחץ החברתי ללמוד מצד החברים והמרצים קטן, לא חווים את תחושת התחרותיות שמדרבנת להצלחה. גם האפשרות לבחירת זמן הלימודים היא בעיה עבור אותם תלמידים בעלי מוטיבציה נמוכה שכן יש ביכולתם לדחות עוד ועוד את זמן הלימודים בגלל העובדה שהלמידה מרחוק היא "בכל זמן ובכל מקום". אחוז הנשירה של תלמידים במוסדות שבהם מתקיימת למידה מרחוק גדול יותר מאשר באלה שמשתמשים בלמידה המסורתית (FB King, 2002).
- לא רק התלמידים נפגעים מהלמידה מרחוק אלא גם אנשי ההוראה. בלמידה המסורתית המרצה והתלמיד לומדים להכיר אחד את השני והמורה מודע לנקודות החזקות והחלשות של תלמידיו- לעומת למידה מרחוק שבה אין את האינטראקציה הזו שתאפשר למרצה להבין את רמת ההבנה של תלמידיו ובמה עליו להתמקד יותר. המרצה לא מקבל משוב על העברת התכנים הלימודיים ואין ביכולתם של תלמידיו להעריך את יכולותיו ההוראתיות. כמו לתלמידים לא לכל המרצים יש את היכולות הבסיסיות או את ההבנה להשתמש במערכות מחשב מתקדמות. (JM Galusha,2003).
- בעיות טכנולוגיות עלולות לשבש את תהליך העברת המידע באופן רציף: במקרים רבים איכות הקול, התמונה והשידור מקוטעים ואינם ברורים וזה נובע מאיכות ירודה של המערכות. כל מגבלה טכנולוגית עשויה להסיח את תשומת לבנו ולגרום לנו לאבד את קצב השיעור. מערכות מאיכות גבוהה קיימות אך לא לכל מוסד לימודי יש המשאבים לאפשר את השימוש בהם.
- במקצועות כמו פיזיקה וכימיה, השימוש במעבדה, עריכת ניסויים והתעסקות עם חומרים הוא חלק בלתי נפרד מהלמידה. הלמידה מרחוק טרם מצאה פתרון לנושא זה.
עבדאללה הי
השבמחקכל הנקודות שציינת הן עומדות תמיד לנגד עיני ובמיוחד אני כמחנכת וכמורה למתמטיקה יש לי בעיה עם הריחוק של התלמידים. אני חושבת לעצמי כיצד אלמד את התלמידים דברים אחרים שלא לומדים בבי"ס, כמו מידות טובות של סבלנות, עזרה לזולת, הקשבה, תרבות דיבור-כיצד אראה להם מהי דוגמה אישית? וכל זאת בשלט רחוק? הדבר בלתי אפשרי. צריך להבין שלכל דבר יש יתרונות וחסרונות משלו ולבדוק מהי המטרה שאנו רוצים להגיע אליה? וביאזה דרך ניתן להשיג אותה יתכן שעל ידי שילוב כן נוכל למצוא את הדרך הנכונה.
חטיב אחמד - סטודנט למינהל במרכז ללימודים אקדמיים.
השבמחקרציתי להתייחס לפוסט חסרונות הלמידה מרחוק; אין ספק שחסרונות אלה משמעותיים אבל מצד שני יש לא מעט יתרונות שלא התייחסת אליהן בבלוג שלך, למרות שהבלוג שלך מאוד מעניין, ברור ומאורגן וקל להצצה, הייתי שמח אם היית מקדיש לעוד פוסט של יתרונות הלמידה מרחוק.. הרי אם אחד כלשהו מבקר בבלוג שלך ומציץ רק בחסרונות, הוא מהסס ואפילו מפחד להתייחס לעניין הלמידה מרחוק. לכן הייתי ממליץ לך להתייחס גם ליתרונות ויש לא מעט.
שלום
השבמחקעבד אללה
חשוב מאד לדון בחסרונות של למידה מרחוק ומצה חן
בעיני במיוחד מחסום טכנולוגי והבעיה איך להתמודד עם הטכנולוגיה החדשה . החמור שהוצג על ידיך יפה ומעניין אתי מאוד .
מאת זאנה אבו עסא .
שלום עבדללה
השבמחקנראה לי שאתה שאתה צריך לקרוא מה פוזיה כתבה בנושא הזה תכנס לבלוג של פוזיה ורשום תגובה